Vijf tips om de pizzaoven buiten te gebruiken 

De meeste mensen gebruiken hun pizzaoven buiten. In de tuin of onder de veranda. Er is een pizzaoven, de Clementi Mondo die ook heel goed binnen aangesloten kan worden, maar we richten ons hier op het gebruik van de pizzaoven buiten. 

Heb je een pizzaoven bij ons gekocht, dan is onderstaande niet nieuw. Wel prettig om nog eens na te kunnen lezen.   

 

Tip 1: Houtgebruik 

Hout voor pizzaoven‘Welk hout kun je het beste gebruiken in de houtoven?’, horen we vaak.  

Er zijn mensen die een voorkeur hebben voor bijvoorbeeld eikenhout of fruitbomenhout. Wat ons betreft maakt het niet uit, maar belangrijk is om geen naaldhout te gebruikenDat spat en laat hars achter in de pizzaoven. 

Gebruik schoon hout. Bedenk altijd dat je eet uit de oven en van de vloer van de oven.  

Gebruik droog hout in kleine stukjes. Nat hout verwarmt niet goed, spat en rookt. Kleine stukjes hout verwarmen de pizzaoven het beste en roken het minst!  

 

Tip 2: Temperatuur 

Lasertemperatuurmeter voor pizzaovenOp al onze pizzaovens zit een temperatuurmeter aan de buitenkant. Deze meet de temperatuur net boven de vloer. Dit is de temperatuur waar je op let als je andere gerechten maakt dan pizza, bijvoorbeeld ovenschotels 

Voor het maken van pizza’s wil je echter weten hoe heet de pizzasteen is en dat kan het beste met de lasertemperatuurmeter. Deze meet precies hoe heet de steen is. Wij bakken zelf het liefst op een pizzasteen van tussen de 300-350 graden. Iets hoger kan ook, dan zul je je pizza sneller voor het vuur langs moeten draaien. Een lagere temperatuur kan ook, maar dan duurt het wat langer voordat de pizza gaar is. Een lasertemperatuurmeter leveren wij gratis bij iedere pizzaoven.

 

Tip 3: Meer dan pizza 

Ovenschaal in pizzaovenMaak ook eens wat anders dan een pizza in de pizzaoven. Wij noemen het in plaats van een pizzaoven dan ook liever een houtoven. Dit geeft meer aan wat de mogelijkheden zijn 

Bij iedere houtoven geven wij een ovenschaal cadeau. Op deze manier hopen we de mensen uit te nodigen om er ook andere gerechten in te maken. Geloof ons en inmiddels vele klanten van wie we het terug hoorden: de gerechten uit de houtoven smaken zoveel lekkerder dan wanneer klaargemaakt in de elektrische oven!  

Bij een aantal pizzaovens kun je een glazen deur gebruiken. Heel handig om te zien hoe het met het vuur gaat én de gerechten. Op onze website of social media (Facebook & Instagram) delen we regelmatig nieuwe recepten. 

 

 

 

Tip 4: Tuinkachel 

pizzaoven buitenDe pizzaoven staat buiten. Je bent nog lekker aan het nagenieten. De avond wordt wat koeler. Ook dan kun je de pizzaoven nog gebruiken. Haal het vuur naar het midden van de pizzaoven en gebruik de oven als tuinkachel. Het geeft een heerlijke warmte. 

 

 

 

 

 

Tip 5: Onderhoud 

We hebben twee soorten pizzaovens: pizzaovens van steen en van staal. Aan de steenovens heb je onderhoud. Dat kan met een kit en/of een coating gedaan worden. Over het gebruik van de steenoven zullen we een ander blog maken, daar valt nog zoveel meer over te vertellen.  

De pizzaovens van Clementi behoeven eigenlijk geen onderhoud. Een lapje er over en klaar! Bij alle pizzaovens is het zo dat je de volgende ochtend de asresten er uitveegt en de pizzaoven alweer klaar voor gebruik is! 

Handig te weten dat veel onderdelen bij de houtovens van Clementi te vervangen zijn, mocht er iets mee gebeuren.  

 

Nog meer lezen? Kijk dan eens op deze pagina: gebruik houtoven of recepten.

Andere vraag of tip voor ons? Laat het ons weten: robuustwonen@outlook.com.