RECEPT PIZZA: PINSA ROMANA

recept pizzaTijdens ons bezoek aan Clementi Italië kwamen we voor het eerst in contact met een nieuw recept pizza: de Pinsa Romana. Het zijn een soort langwerpige pizza’s die geweldig smaken! We delen hier graag wat meer informatie over de Pinsa Romana en….uiteraard ook het recept!

Het deeg om een Pinsa Romana te maken is niet te vergelijken met het klassieke pizzadeeg. Dit heeft te maken met de ingrediënten en de samenstelling hiervan. Het deeg heeft bijvoorbeeld een hoog watergehalte, waardoor er minder bloem nodig is. De Pinsa Romana bevat minder koolhydraten, calorieën en vetten en is hierdoor heel licht verteerbaar. Door sojabloem te gebruiken krijgt het deeg zijn scherpte en geur. Ook wordt de Pinsa op een lagere oventemperatuur bereid dan de traditionele pizza.

Wist je dat:

· het de vorm van een ovaal heeft,
· de naam Pinsa afkomstig is van het Latijnse woord ‘Pinsere’, wat in het Italiaans gespreid of drukken betekent, verwijzend naar de vorm,
· de Pinsa veel beter verteerbaar is dan de traditionele pizza vanwege het gebruik van de verschillende bloemsoorten, veel water en de lange rijstijd,
· het recept dateert uit het oude Romeinse Rijk,
· het water dat voor het deeg wordt gebruikt altijd koud is,
· tarwe-, soja- en rijstbloem de hoofdingrediënten van het recept zijn.

 

Recept Pizza: Pinsa Romana Ingrediënten

30 g rijstbloem
650 g tarwebloem
20 g sojabloem
500 ml koud water
1/2 zakje gist
10 g zeezout
10 g extra vergine olijfolie

BEREIDING

recept pizzaMeng in een keukenmachine óf met de hand de verschillende bloemsoorten en het sojameel met het gist. Voeg 400 ml koud water toe en blijf mengen. Kneed ongeveer vijf minuten met de mixer en voeg het zout en de olie toe. Voeg tenslotte de rest van het water toe. Mix alles ongeveer 20 minuten. Doe het deeg in een kom en dek het af met huishoudfolie. Bewaar het minstens 24 uur in de koelkast.

Haal het deeg na de rijstijd uit de koelkast om kleinere ‘broden’ te vormen. Laat deze ongeveer drie uur rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld.

Neem de broden en kneed ze in een rechthoekige en langwerpige vorm.

Breng de Pinsa Romana op smaak met verschillende ingrediënten en bak ze af in één van onze (link) Clementi pizzaovens!

In tegenstelling tot de traditionele pizza, die je in de houtoven op ongeveer 350 graden bakt, heeft de Pinsa Romana een veel lagere temperatuur nodig. Deze bak je rond de 200 graden.

Houd daarom ongeveer 7 minuten baktijd aan, afhankelijk van de grootte van de Pinsa.

Op de blog van Grano e Sesamo kun je een uitgebreid filmpje vinden waar Guido Rispoli een Pinsa Romana bereid in de Clementi Mondo. Met een ander recept, maar misschien ook leuk om te proberen.

Onze favoriete topping voor een Pinsa Romana? Een Pinsa met Gorgonzola, Parmezaan, Pecorino en mozzarella. Ook een Pinsa met pesto en mozzarella is heerlijk!

 

recept pizza

 

Veel succes en plezier met uitproberen!

We vinden het altijd leuk om foto’s van het resultaat te zien!

Het ‘Robuust Wonen’ team in samenwerking met Clementi.