Gebruik van uw pizzaoven 

Een goede pizzaoven is de perfecte aanvulling op uw buitenkeuken. De mogelijkheden zijn eindeloos en zeg nou zelf: wat is er fijner dan een heerlijke zomerdag afsluiten met een verse pizza uit eigen oven? Naast heerlijke pizza’s is uw op hout en of gas gestookte pizzaoven natuurlijk ook ideaal voor het bakken van brood, het bereiden van vlees, vis, ovenschotels en nog veel meer! Gebruik uw pizzaoven voor vrijwel alles.

Pizzaoven gebruiken om pizza te bakken 

Een heerlijke geurende pizza met een krokante bodem. Wie houdt er niet van? Met uw eigen pizzaoven bereidt u de lekkerste pizza’s helemaal zelf. Het geheim: een goede temperatuur, stoken met hout, op de juiste stenen en een geschikte scheppenset voor pizzaovens. Voor de perfecte pizza start u met een klein vuurtje in het midden van uw pizzaoven. Verspreid dit vuurtje langzaam over de bakvloer. Als de oven op temperatuur is schuift u het vuur naar de achterkant van de oven. Dit doet u met behulp van een vuurschraper. Met een messing borstel verwijdert u het as van de plek waar u de pizza gaat bakken.

Pizza in de oven

Pizzaoven gebruiken - Robuust Wonen

Als u houdt van een knapperige bodem, maak de bodem van de pizza dan goed dun. De pizza plaatst u met behulp van een pizzaschep voor het vuur. Voor een extra knapperige bodem gebruikt u de speciale pizzasteen die zich in onze ovens bevindt en het vocht dat vrijkomt tijdens het bakproces, opneemt. Roteer de pizza tijdens het bakken met een pizzadraaier zodat deze aan alle kanten lekker krokant en luchtig wordt. Uw pizza is in 2 à 3 minuten klaar! De baktegel hoeft u niet schoon te maken, deze brandt zichzelf schoon.

Recepten voor een goed pizzadeeg vindt u op onze receptenpagina.

Gebruik uw pizzaoven als barbecue

Uw op hout gestookte pizzaoven leent zich perfect voor een avondje barbecueën. Sterker nog: de oven maakt uw gerechten zelfs malser en door het hout krijgen de gerechten de typische houtovensmaak. Wij leveren een barbecue rek voor ieder type oven. Doordat het rek verhoogd is, kunt u er gemakkelijk een lekbak onder plaatsen. Het multifunctioneel barbecue rooster van de Clementi Mondo-oven kan met een zwenkarm in en uit de oven gehaald kan worden. Ideaal! Ook bij barbecueën is het van belang dat u de pizzaoven eerst op de gewenste temperatuur brengt. Hierna plaatst u het barbecue rek met een lekbak eronder in de oven. Eventueel kunt u nog wat hout rondom het rooster te laten branden.

Pizza-in-pizzaoven-clementi-mondoGebruik uw pizzaoven voor het bereiden van vlees en vis

Uw op hout gestookte pizzaoven zorgt voor een heerlijke smaak aan vlees en vis. U bereidt dit met behulp van een spies, die u eenvoudig in onze Sfera Pro Isolato-ovens bevestigt. Zorg er altijd voor dat de oven goed op temperatuur is voor u de spies met vlees of vis erin plaatst. Gebruik een ovenschotel als lekbak onder de spies, zo houdt u de oven schoon. Voeg de laatste 20 minuten vooral wat aardappels toe aan de ovenschaal met vet, zo heeft u gelijk een heerlijk bijgerecht.

U kunt de pizzaoven ook gebruiken voor het roken van vlees en vis. Roken doet u altijd bij een temperatuur onder de 100 graden, maar u verwarmt de oven wel tot net iets boven die 100 graden. Dit omdat de oven iets afkoelt. Vervolgens bedekt u het vuur met een dikke laag eikenhouten snippers. Hierdoor daalt de temperatuur weer, waarna het rookproces in gang gezet wordt. U plaatst uw vlees of vis op een rek in de pizzaoven en laat de oven zijn werk doen. Eikenhouten snippers kunt u natuurlijk via ons bestellen. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Gebruik uw pizzaoven voor Ovenschotels en eenpansgerechten

Ovengerechten bereiden in uw pizzaoven. Niet het eerste waar u aan denkt, maar wel mogelijk! Eigenlijk alles wat u in een normale oven of op een fornuis kunt bereiden, kunt u ook in de pizzaoven bereiden. Plaats de ovenschotel in de oven en laat rondom een rustig vuurtje branden. U kunt het vuur ook laten doven en de deurtjes en rookkanaal dichthouden, en het gerecht zo langzaam gaar laten worden in de oven.Gebruik pizzaoven - Robuust Wonen

Heerlijke recepten voor verse pizza

Op onze receptenpagina vindt u een scala aan recepten. Recepten voor Indiaas naan brood, tapas, kip aan het spit en natuurlijk pizza! Bent u op zoek naar inspiratie voor uw ovenopstelling? Kijkt u dan eens op onze inspiratiepagina, waar enthousiaste klanten hun ovenopstellingen showen.

Gebruik van uw pizzaoven – de praktische zaken 

Geschikt hout en goed materiaal

Werk nooit met vochtig hout. Zorg dat uw hout altijd schoon en droog is. Zo geeft het hout voldoende warmte en voorkomt u spatten. Op naaldbomenhout na (dit spat) kunt u alle soorten hout gebruiken. Aanmaakblokjes om het vuur aan te steken zijn uit den boze. Chemische producten en voedsel gaan nooit samen. Zorg er ook voor dat u werkt met accessoires van goede kwaliteit.

Het rookkanaal van uw pizzaoven

Op de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato kunt u een rookkanaal plaatsen. De Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven hebben standaard een afsluitbaar rookkanaal. Zorg altijd voor een goed brandend vuur in de oven; zo ontstaat er nauwelijks rookontwikkeling. We leveren alle pizzaovens met een standaard rookkanaal. Als u hiervan wilt afwijken, bijvoorbeeld omdat de pizzaoven binnen komt te staan of onder een overkapping, dan raden we u aan contact op te nemen met een specialist die bekend is met onze ovens. 

Uw pizzaoven in stoken

Het wordt aangeraden de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato in te stoken. Zo zal de oven zich ‘zetten’ en verdwijnt het vocht dat er vanuit de fabricage in zit. U brandt eerst twee stukken hout (klein gehakt) in het midden van de oven. U houdt het deurtje en rookkanaal open. Wanneer dit is opgebrand laat u de oven met het deurtje en rookkanaal dicht afkoelen tot deze op omgevingstemperatuur is.

Met de gratis bijgeleverde lasertemperatuurmeter kunt u de temperatuur op verschillende plekken in uw oven meten. Is de pizzaoven op de juiste temperatuur? Dan brandt u weer twee stukken hout in het midden van de oven. Houd twee extra blokken hout bij de hand, deze voegt u op een later moment toe om het vuur langer te laten branden. Deze zijn dus niet bedoeld om het vuur groter te maken. Is alles opgebrand, dan laat u de oven weer afkoelen tot deze op omgevingstemperatuur is. Houd ook nu het deurtje en rookkanaal gesloten. Hierna herhaalt u de stappen, waarbij u iedere keer uitbreidt met twee houtblokken. Wanneer uw pizzaoven zo’n 1,5 tot 2 uur heeft gebrand is deze klaar voor gebruik.

Onderhoud

Ontstaat er tijdens het in stoken een scheurtje of barstje? Geen zorgen. Dit heeft geen invloed op de functie van de oven en is iets dat vaker gebeurt. Het scheurtje werkt u eenvoudig weg met de kit

Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven hoeft u niet in te stoken. Na een eerste keer rustig opstoken zijn deze direct klaar voor gebruik. Deze kunnen ook geen scheurtjes krijgen.

Het opstoken van de oven

Bij de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato begint u altijd rustig met opstoken. Starten met een groot vuur kan uw pizzaoven beschadigen. Begin met een klein vuurtje dat u langzaam uitbreidt. Het opwarmen van de oven is niet afhankelijk van de grootte van het vuur. De dikke wanden hebben tijd nodig om de warmte op te slaan. Houd rekening met 1,5 uur, voordat uw oven op temperatuur is. Wanneer u de pizzaoven lange tijd niet gebruikt heeft (6 maanden of langer), dan moet deze de eerstvolgende keer weer rustig ingestookt worden door lange tijd een klein vuurtje in de oven te laten branden.

Voor alle Clementi-ovens en de Sfera Metallo-oven geldt ook dat u rustig moet beginnen. Maar bij deze ovens kunt u al snel een groter vuurtje maken. Het duurt gemiddeld 15 tot 40 minuten voor deze ovens op temperatuur zijn, afhankelijk van het type oven en de grootte. 

Uw pizzaoven onderhouden

Iedere pizzaoven brandt zichzelf schoon. Wel hebben sommige pizzaovens wat onderhoud nodig aan de buitenkant. Voor de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato adviseren we een impregneer voor de buitenkant. Deze coating maakt de pizzaoven waterafstotend, algen werend en mooi egaal van kleur. De witte coating kunt u, indien gewenst, mengen met een kleurtje. De coating is geschikt om kleine scheurtjes weg te werken. Doet u dit wanneer de oven heet is, zo zijn eventuele scheurtjes het beste zichtbaar. Voor grotere scheurtjes werkt u met een vuurvaste mortel (kit), die gratis door ons wordt bijgeleverd. De mortel is op waterbasis en kan tot de gewenste dikte worden gemengd. U spuit de mortel (als de oven heet is) in een scheur, waarna u deze nog extra behandelt met de coating.

De pizzaovens van Clementi en de Sfera Metallo-oven krijgen geen scheurtjes en vergen dan ook minder onderhoud. De beste pizzaovens komen van Clementi in Italië.