Gebruik van uw Pizzaoven / Houtoven / Steenoven

Handige tips voor het gebruik van uw Houtoven.

BAKKEN VAN PIZZA

GebruikBegin altijd met een klein vuurtje in het midden van de oven. Verspreid langzaam het vuur over de bak-vloer van de steenoven. Als de oven op temperatuur is (afhankelijk van het model en de grootte van de oven) kunt u het vuur met behulp van een vuurschraper naar de achterkant schuiven. Met de messing borstel veegt u het as weg van de plek waar u de pizza’s gaat bakken. Probeer het rookkanaal af te sluiten en toch een goed vuur in de oven te behouden. Hierdoor kunt u langer achter elkaar bakken. Vervolgens kunt u uw pizza met behulp van de brood/pizzaschep voor het vuur plaatsen. Met de pizza-draaier roteert u de pizza voor het vuur, hierdoor wordt de pizza aan alle kanten krokant luchtig.

PIZZA BODEM

GebruikDe bakplaat brandt zichzelf iedere keer weer schoon. De bak tegels nemen het vocht op tijdens het bakproces waardoor u knapperige pizzabodems krijgt. Direct na het plaatsen van de pizza zult u zien dat er direct lucht in de bodem ontstaat. De pizza’s zijn in enkele minuten klaar. Maak de bodem van de pizza dun, zo krijgt u een heerlijk knapperende bodem die u alleen kunt krijgen in een steenoven!

Voor heerlijke recepten voor het deeg kijkt u op onze receptenpagina.

Pizza Bruschetta

BAKKEN VAN BROOD

Brood kunt u bakken door de bakplaat met de messing borstel schoon te vegen als de oven op temperatuur is. Vervolgens de deegbollen plaatsen in de oven, deurtjes dicht en de rookkanaal afsluiten. U kunt het deeg ook in een bakvorm in de houtoven plaatsen.

OVENSCHOTELS

GebruikGebruik de houtoven ook voor uw ovengerechten. Een ovenschotel plaatst u gewoon in de oven, u kunt rondom de ovenschaal een rustig uurtje laten branden of het vuur laten uitgaan en uw ovenschotel in de oven plaatsen met de deurtjes en rookkanaal dicht. Alle ovengerechten die u klaar maakt in uw fornuis kunt u ook maken in de steenoven. U krijgt echter wel de rustieke smaak die u nergens anders kunt krijgen.

SPIESGRILL

Spies in de steenoven Sfera Pro IsolatoIn de Sfera Pro Isolato steenovens past een spies (1 meter). Achter in de oven zit een bevestigingspunt waar de spies in past, de andere kant wordt in het kijk/spies gat in het deurtje geplaatst. Maak de oven op temperatuur en plaats de spies in uw oven. Als u uw oven schoon wilt houden kunt u onder de spies een lekbak/ovenschaal plaatsen. De schaal vangt de sappen en vet op. Hierin kunt u bijvoorbeeld in de laatste 20 minuten aardappeltjes toevoegen.

Gebruik Gebruik Gebruik Gebruik Steenoven Gebruik

BBQ

barbecue in de steenovenGebruik de oven als BBQ. Barbecueën kunt u op de gebruikelijke manier doen. Echter zult u de smaak niet als gebruikelijk ervaren. Uw gerecht wordt malser en krijgt de rustieke smaak waar steenovens om bekend staan. Wij laten voor iedere oven een apart BBQ rek maken. Deze is verhoogt waardoor u er een lekbak onder kunt plaatsen zodat de bak-vloer schoon blijft.

De CLEMENTI MONDO heeft een multifunctioneel BBQ rooster die met een zwenk arm in en uit de oven gehaald kan worden. Verwarm de oven op de gewenste temperatuur. Plaats het BBQ-rooster in de steenoven met eronder een lekbak. U kunt eventueel hout rondom het rooster laten branden.

Wij hebben ook een BBQ-driepoot, bekijk dit product hier.

ROKEN

Let op dat u rookt bij temperaturen onder de 100 graden. Verwarm de oven, leg over het vuur een dikke laag eikenhouten snippers en u zult zien dat al snel het rookproces in gang wordt gezet. Plaats een rekje voor uw vis of vlees. Wij kunnen eventueel eikenhouten snippers leveren.

HOUT

Gebruik altijd schoon en droog hout. Niet goed gedroogd hout geeft minder warmte en kan spatten. Gebruik alle soorten hout maar liever geen geen naaldbomenhout, hierin zit veel hars en het spat. Gebruik nooit aanmaakblokjes of iets dergelijks, u gaat immers bakken in uw oven.

ROOKKANAAL

Op de rookkanaaluitgang van de steenoven kunt u een rookkanaal plaatsen. U heeft bij het stoken weinig last van rook. Als er een goed brandend vuur in de oven is ontstaan er nauwelijks rookontwikkelingen. Wij leveren voor al onze steenovens een rookkanaal. Moet hiervan afgeweken worden vanwege het plaatsen in een veranda of huis bijvoorbeeld, dan hebben wij een goed contacten met een rookkanaal specialist die u kunt adviseren en eventueel de benodigde attributen levert.

IN GEBRUIKNAME SFERA PRO- & BASSO ISOLATO – INSTOKEN

Voor het in gebruik nemen van de oven adviseren wij allereerst 5 á 7 dagen 24 uur meerdere grote waxine lichten te laten branden in de oven met het rookkanaal een beetje open en de deurtjes dicht. Daarna de oven een aantal dagen langzaam op voeren met kleine vuurtjes. Begin met een klein vuurtje (15 minuten), zo kunt u iedere opvolgende keer het vuurtje iets groter maken (verspreiden over de bak-vloer). Houd het deurtje en de klep in de pijp de eerste keren open. Daarna kunt u met stappen van 10 minuten het vuurtje langer laten branden. Totdat u het niveau heeft bereikt om er gerechten in klaar te maken.

WAAROM RUSTIG INSTOKEN

Door de steenoven goed in te stoken gaat de oven zich ‘zetten’ door de warmte en het afkoelen. Het ingebrachte vocht van de fabricage moet er langzaam uit. Het kan gebeuren dat er een scheurtje of barstje ontstaat, dit is normaal en zal de functie van de oven niet beïnvloeden. Bij onze geïsoleerde modellen is dit tot het minimum teruggebracht. Eventueel kunt u met onze coating en/of mortel de kleine scheurtjes wegwerken zodat deze niet meer zichtbaar zijn. U kunt dit eventueel herhalen. Het doet niets af aan de werking van de oven, maar het oog wil ook wat.

OPSTOKEN/OPWARMEN

Doe rustig aan en maak niet een te groot vuur, hierdoor kunt u uw steenoven onnodig beschadigen. Iedere keer als u uw oven weer gaat gebruiken begint u met een klein vuurtje en breidt dat langzaam uit. Het opwarmen van de oven is meer een kwestie van tijd dan de grootte van het vuur. U moet de dikke wanden de tijd geven om de warmte op te slaan, liever dus een gematigd vuur in de oven. Als u de steenoven langdurig (zes maanden) niet gebruikt dan moet u bij de eerst volgende keer dat u de steenoven wil gaan gebruiken deze allereerst voorafgaand rustig in stoken door langdurig een klein vuurtje in de oven te laten branden.

IN GEBRUIKNAME SFERA METALLO & ALLE CLEMENTI OVENS

Deze steenovens zijn na een keer rustig opgestookt te hebben klaar voor gebruik. Website Clementi Nederland.

ONDERHOUD – Coating

Iedere keer dat u uw steenoven weer gebruikt brandt deze zichzelf schoon. Voor de buitenkant van de Sfera Pro Isolato en Sfera Basso Isolato steenovens adviseren wij u onze coating. Hierdoor wordt de steenoven waterafstotend, algen werend en krijgt de oven een mooie egale kleur. Standaard is dit wit, u kunt er ook een kleur aan toevoegen. Eventuele kleine scheurtjes kunt u hiermee wegwerken. Dit kunt u het beste doen als de steenoven heet is, omdat het scheurtje zich dan het beste laat zien door het uitzetten van de steenoven. De flexibele coating zorgt ervoor dat het niet meer zichtbaar is, eventueel herhalen.

ONDERHOUD – Kit

Voor de wat grotere scheurtjes adviseren wij u onze vuurvaste mortel aan. Deze mortel word gratis bij de steenoven geleverd. Deze is op waterbasis en dus gemakkelijk op de gewenste dikte te mengen. Spuit dit, als de oven heet is, in de scheur en behandel daarna de oven met de coating. Hierdoor is het voor het zicht weg. Scheurtjes en dergelijke doen overigens niets af aan de werking van de oven.

Voor alle modellen geldt verder dat u geen onderhoud heeft. De oven brandt zichzelf immers iedere keer weer schoon.

RECEPTEN / ERVARINGEN

Recepten voor de steenoven kunt u vinden op onze receptenpagina. Hier kunt u lezen hoe u uw eigen deeg maakt voor de pizzabodem en/of het brood. Ook andere recepten voor de steenoven zullen wij en andere SFERA bezitters met u delen. Andere verhalen van de SFERA bezitters en foto’s van hun opstellingen van de ovens kunt u bekijken op de pagina ervaringen.

ACCESSOIRES

Voor de steenovens zijn er verschillende accessoires bij ons beschikbaar. Bekijk onze pagina accessoires.