Lekkere tapasrecepten in uw houtoven? Dat is heel goed mogelijk! Sterker nog, de houtoven zorgt ervoor dat uw tapasgerecht nog meer smaak krijgt. Heerlijk eten in uw eigen tuin, uw houtoven die lekker staat te branden en de zomer die langzaam aanbreekt. Hoe mediterraans wilt u het hebben?  

Voor alle tapasrecepten moet u de houtoven op een temperatuur brengen van zo’n 250 – 275 ยบ C. Als de oven op temperatuur is, schuift u het vuur achterin de houtoven met de vuurschraper. Houd de oven op temperatuur voor onderstaande recepten door het vuur te laten branden.

Tapasrecepten houtoven 

Sardientjes in venkel

(Robuust Wonen Recepten)
recepten

  • Verse sardientjes
  • venkelgras
  • roomboter
  • knoflook
  • citroen
  • peper
  • zout

Spoel de sardientjes schoon en dep ze af met keukenpapier. Snij het verkelgras fijn. Snij een dun schijfje citroen. Prop de sardientjes vol met stukjes roomboter, knoflook, citroen schijfje, peper en zout. Wikkel de sardientjes in aluminiumfolie.

recepten
Leg de aluminiumpakketjes (met sardientjes) voor in de oven. Na zo’n 10 minuten zijn de sardientjes gaar.

 

Gemarineerde champignons

  • Kastanje champignons
  • creme fraich
  • ui
  • knoflook
  • droge witte wijn
  • geraspte kaas
  • zout peper

Wrijf de champignons schoon en verwijder de uiteinden van de steeltjes. Snijd de knoflook en ui zeer klein. Leg de champignons in een ovenschaal met anti aanbaklaag. Strooi de knoflook, ui, peper en zout over de champignons. Daarover creme fraich en witte wijn. Bedek het geheel met geraspte kaas.

Plaats de ovenschaal voor in de oven. De champignons zijn na zo’n 20 minuten gaar.

Garnalen in knoflookolie

  • Gamba’s
  • knoflook
  • bosui
  • olijfolie
  • chilipeper
  • kerriepoeder
  • droge witte wijn
  • citroensap

Dep de garnalen droog. Snij de knoflook, chilipeper en de bosui zeer fijn en voeg een scheutje olijfolie, wat kerriepoeder, scheutje citroensap en een scheut droge witte wijn er aan toe.

Plaats de ovenschaal voor in de steenoven. De garnalen zijn na zo’n 10 minuten gaar.

Pompoen plakjes

(S. Goren)

Wat heeft u nodig:

  • Pompoen
  • olijfolie
  • knoflook
  • peper
  • zout
  • verse groene kruiden

Bereiden:
Maak van de pompoen plakjes en smeer deze in met olijfolie en knoflook. Leg deze in een braadslee of ovenschaal met anti aanbak. Voeg verse groene kruiden toe en wat peper en zout.

Plaats de braadslee/ovenschaal voor in de steenoven. Bij een afkoelende oven kunt u deze gewoon in het centrum van de steenoven plaatsen.